Het is een vraag die veel zorgvragers bezighoudt: Hoe werk je goed én veilig samen met ZZP’ers, zonder dat er sprake is van schijnzelfstandigheid? Met duidelijke afspraken, wederzijds vertrouwen én kennis van de regels leg je samen een goed fundament. We zetten helder uiteen hoe zorgvragers verantwoord en effectief met ZZP’ers kunnen samenwerken, zonder in juridische valkuilen te stappen.
Overeenkomst van opdracht
Een samenwerking met een ZZP’er begint bij een goed opgestelde overeenkomst van opdracht. Hierin leg je vast wat de inhoud van de opdracht is, de looptijd, het afgesproken tarief en dat het om een zelfstandige opdracht gaat, niet om een dienstverband. De ZZP’er werkt zelfstandig, bepaalt hoe het werk wordt uitgevoerd en is zelf verantwoordelijk voor kwaliteit, verzekering en vervanging bij afwezigheid.
Gebruik bij voorkeur een overeenkomst die is gebaseerd op een door de Belastingdienst goedgekeurd model. Het Fiscaal Kompas ZZP Zorg biedt hiervoor betrouwbare voorbeelden.
Afgebakende opdrachten
Een belangrijk onderscheid tussen een werknemer en een ZZP’er is het doelgerichte karakter van de inzet. Een ZZP’er wordt ingehuurd vanwege specifieke expertise, voor een afgebakende periode en met een duidelijk einddoel.
Door te werken met concrete projectopdrachten wordt de zelfstandige positie versterkt en voorkom je dat de samenwerking onbedoeld op een dienstverband gaat lijken.
Praktijk en papier komt overeen
De afspraken op papier zijn belangrijk, maar ze moeten ook in de praktijk worden nageleefd. Geef de ZZP’er geen instructies over hóe het werk moet worden gedaan, laat ruimte voor eigen invulling en organiseer regelmatig een evaluatie. Zo zorg je ervoor dat de feitelijke werkrelatie in lijn blijft met wat er juridisch is afgesproken.
Aantoonbaar ondernemerschap
De ZZP’er is ondernemer en moet zich ook als zodanig gedragen. Voor zorgvragers is het van belang dit ondernemerschap te kunnen aantonen. Denk aan zaken als een eigen website, inschrijving bij de KvK, meerdere opdrachtgevers en eigen verzekeringen. Het Fiscaal Kompas ZZP Zorg bevat een praktische checklist om dit te toetsen.
De eisen van de Wkkgz
In de zorg geldt de Wet kwaliteit, klachten en geschillen zorg (Wkkgz). Voor ZZP’ers in de zorg betekent dit dat zij zelfstandig verantwoordelijk zijn voor de kwaliteit van hun zorgverlening, ook als ze in opdracht van een zorgvrager werken. Dat onderscheidt hen van medewerkers in loondienst. Vraag de ZZP’er om bewijs van het voldoen aan de Wkkgz-eisen, zoals een klachtenregeling en scholingsbewijzen.
Ondernemersgedrag
ZZP’ers in de zorg dragen hun eigen professionele verantwoordelijkheid. Maak daar als opdrachtgever ook gebruik van. Vraag hen bijvoorbeeld om zelf een projectvoorstel te schrijven of de uitvoering van een opdracht te evalueren. Houd ZZP’ers bewust buiten personeelsoverleggen en vermijd signalen die wijzen op een arbeidsrelatie, zoals deelname aan teamuitjes of het ontvangen van een kerstpakket.
Dossieropbouw
Een goed georganiseerde inhuur vraagt ook om een goede administratieve basis. Leg vast met wie je samenwerkt, wat er is afgesproken, en welke documenten daarbij horen. Denk aan de overeenkomst van opdracht, de zelfstandigenverklaring, bewijs van ondernemerschap, en bewijs van Wkkgz-naleving.
Laat je niet leiden door misvattingen
Er bestaan helaas misverstanden over de inzet van ZZP’ers in de zorg. Bijvoorbeeld dat het werk alleen in loondienst gedaan zou mogen worden, of dat de Belastingdienst ZZP’ers in de zorg afwijst. Dat is niet juist. De rechter beoordeelt een arbeidsrelatie in twee stappen: eerst wat er is afgesproken, daarna hoe dat moet worden gekwalificeerd. Daarbij tellen álle feiten en omstandigheden mee; ook het contract, de zelfstandigheid van de ZZP’er en de specifieke wetgeving voor de sector.
ZZP in de zorg is en blijft mogelijk
Zorgorganisaties die bewust kiezen voor samenwerking met ZZP’ers, bieden ruimte aan flexibiliteit, ondernemerschap en continuïteit in de zorg. De Wet DBA en regels rondom schijnzelfstandigheid zijn niet bedoeld om zelfstandigen te weren, maar om de juiste werkwijze te stimuleren. Wie de samenwerking professioneel inricht, kan met vertrouwen gebruikmaken van de expertise en inzet van ZZP’ers.
Bron: Recept voor veilig werken met zzp’ers in de zorg – ZZP-erindezorg.nl
PuurZorg
Inmiddels hebben we 18 jaar ervaring in flexibele arbeid binnen de zorgsector. Wij zien en merken ook in deze tijd de doorlopende grote vraag naar inzet van flexibel personeel. Wij denken hierbij mee in ZZP-oplossingen rekening houdend met de richtlijnen vanuit het Fiscaal Kompas & uiteraard gericht op het specifieke beleid van de desbetreffende zorgorganisatie. PuurZorg biedt ook de mogelijkheid om in loondienst flexibel te werken, door het werken op uitzendbasis mogelijk te maken. Wat ook voor de zorgorganisaties andere mogelijkheden biedt.
We zijn zeer ambitieus en leergierig op het gebied van ontwikkeling en verdieping in wet- en regelgeving. PuurZorg is samenwerkingspartner van verschillende stakeholders in de branche, brengt regelmatig een bezoek aan de ministeries, heeft verschillende gesprekken gevoerd met De Belastingdienst, houdt kamerbrieven en wetsvoorstellen nauwlettend in de gaten en wordt regelmatig door verschillende media gevraagd om een visie op verschillende vraagstukken.
Mocht je meer informatie willen over bovenstaand onderwerp, neem dan contact met ons op.
Zorgorganisaties die bewust kiezen voor samenwerking met ZZP’ers, bieden ruimte aan flexibiliteit, ondernemerschap en continuïteit in de zorg.