Na jaren van onduidelijkheid over de positie van zzp’ers op de arbeidsmarkt, ligt er nu een initiatiefwetsvoorstel dat een andere koers vaart: de Zelfstandigenwet. VVD, D66, CDA en SGP presenteerden begin april hun voorstel, dat moet zorgen voor meer rechtszekerheid voor zowel zzp’ers als opdrachtgevers.
Wat is de Zelfstandigenwet?
De Zelfstandigenwet is een nieuw wetsvoorstel dat het voor zzp’ers én opdrachtgevers makkelijker maakt om met zekerheid samen te werken. Het uitgangspunt is simpel: ben je zelfstandig ondernemer? Dan moet je ook zo behandeld worden.
In plaats van te starten met de vraag of je niet eigenlijk werknemer bent, kijkt de wet eerst naar hoe zelfstandig je werkt.
Er komen twee duidelijke toetsen:
- De Zelfstandigentoets
- De Werkrelatietoets
Als je aan de voorwaarden voldoet, krijg je rechtszekerheid. Geen onzekerheid meer over naheffingen of schijnzelfstandigheid.
Waarom is dit anders dan eerdere pogingen?
Al jaren wordt gezocht naar een goede wetgeving voor zzp’ers, tot nu toe zonder succes.
Een korte terugblik:
- VAR (2005–2016): Leek duidelijk, maar gaf valse zekerheid.
- Wet DBA (sinds 2016): Leverde vooral verwarring op.
- Webmodule (2021): Gaf vaak geen uitsluitsel.
- VBAR (2023): Stelde ‘inbedding’ centraal, maar hield geen rekening met ondernemerschap.
De Zelfstandigenwet kiest voor een andere route. Niet langer is het dienstverband de norm, maar het ondernemerschap.
Hoe werkt het precies?
De Zelfstandigenwet werkt met twee belangrijke toetsingsinstrumenten:
Zelfstandigentoets
Ben jij aantoonbaar ondernemer? De toets kijkt naar zaken zoals:
- Inschrijving bij de KvK;
- Zelf klanten werven;
- Eigen tarief bepalen;
- Ondernemersrisico nemen;
- Zelf iets regelen voor pensioen en arbeidsongeschiktheid.
Werkrelatietoets
Hoe ziet de samenwerking met je opdrachtgever eruit?
- Kies je zelf wanneer en hoe je werkt?
- Is er géén sprake van hiërarchische aansturing?
- Werk je echt zelfstandig, zonder verplichte werkwijzen of interne controles?
Voldoe je aan beide toetsen, dan mag de opdrachtgever jou met zekerheid als zelfstandige inhuren. Twijfel? Dan is er een onafhankelijke commissie die bindend advies kan geven.
Wat moet je zelf regelen als zzp’er?
De Zelfstandigenwet verwacht van zelfstandigen dat ze hun zaken op orde hebben. Je moet kunnen aantonen dat je zelf verantwoordelijk bent voor pensioen en arbeidsongeschiktheid. Hoe je dit regelt, mag je zelf weten. Voor sommige sectoren kunnen aanvullende eisen gelden, afhankelijk van het type werk.
Wat betekent dit voor jou als zzp’er?
Werk je als zzp’er en voldoe je aan de voorwaarden? Dan biedt deze wet iets dat tot nu toe ontbrak: duidelijke regels en juridische zekerheid. Voor opdrachtgevers wordt het risico op boetes of naheffingen veel kleiner.
Let op!
De wet is nog niet van kracht. Eerst volgt een internetconsultatie, waar je als zzp’er of opdrachtgever je mening kunt geven. Daarna moet de wet nog worden goedgekeurd door de Tweede Kamer. Of dat lukt, is op dit moment onzeker.
Bron: Zelfstandigenwet: wetsvoorstel, reacties en tegenreacties – ZZP-erindezorg.nl
PuurZorg
Inmiddels hebben we 18 jaar ervaring in flexibele arbeid binnen de zorgsector. Wij zien en merken ook in deze tijd de doorlopende grote vraag naar inzet van flexibel personeel. Wij denken hierbij mee in ZZP-oplossingen rekening houdend met de richtlijnen vanuit het Fiscaal Kompas & uiteraard gericht op het specifieke beleid van de desbetreffende zorgorganisatie. PuurZorg biedt ook de mogelijkheid om in loondienst flexibel te werken, door het werken op uitzendbasis mogelijk te maken. Wat ook voor de zorgorganisaties andere mogelijkheden biedt.
We zijn zeer ambitieus en leergierig op het gebied van ontwikkeling en verdieping in wet- en regelgeving. PuurZorg is samenwerkingspartner van verschillende stakeholders in de branche, brengt regelmatig een bezoek aan de ministeries, heeft verschillende gesprekken gevoerd met De Belastingdienst, houdt kamerbrieven en wetsvoorstellen nauwlettend in de gaten en wordt regelmatig door verschillende media gevraagd om een visie op verschillende vraagstukken.
Mocht je meer informatie willen over bovenstaand onderwerp, neem dan contact met ons op.
Het uitgangspunt is simpel: ben je zelfstandig ondernemer? Dan moet je ook zo behandeld worden.